zaterdag 10 juli 2010

Tekst vervangende software

Moet je dikwijls dezelfde tekst of woorden typen?  Dan is een tekst vervangende software zeker een must.

Je kent zeker de functie Autocorrectie in Office Word.  Een tekst vervangende software doet hetzelfde maar dan in alle programma's.  Ik gebruik het principe al jaren.

Een voorbeeldje:
Ik ga maandag een blok van 2 uur reserveren voor een bepaalde taak en wij hebben hier intern de afspraak bij een blokkering van de agenda, moet het beginnen met het woord geblokkeerd.  Ik maak een nieuwe afspraak op maandag en typ gbl en automatisch verandert deze software gbl in Geblokkeerd.

Nog een ander voorbeeldje.
Ik zou graag iets bestellen voor het werk en stuur de bestelling door via mail en vraag naar een factuur.  Daarbij  horen de factuurgegevens (incl BTW-nummer), dus typ ik ftg en dit stukje software vervangt het door de factuurgegevens.

Je kan met dit soort software erg ver gaan.   Het beste is te beginnen met voor u voor de hand liggende afkortingen, en te beginnen met een lijstje van niet meer dan 7 stuks.  (Ons kortetermijngeheugen kan maar 5 tot 9 dingen onthouden).  Je kan later deze lijst uitbreiden als je wilt.

Welk programma gebruik je best?  Er zijn gemakkelijke gratis programma's voorhanden, die erg gemakkelijk in te stellen zijn.  Zelf gebruik ik ShortKeys Lite.  Er is veel verschil in de verschillende programma's, dus kan het zijn dat je eerst een aantal programma's moet testen voor je de juiste hebt gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten