vrijdag 11 juni 2010

Hoe ik mijn notaboekje gebruikNu ongeveer een maand gebruik ik een notaboekje. Ik noteer hier alles in wat in mijn hoofd opkomt, dat kunnen ideeën zijn of dingen die ik nog moet doen en vergeten ben. Als ik dingen beloof in een vergadering of in een gesprek met iemand, wordt dat hier ook in genoteerd.  In de picturetrail zie je voorbeelden van paginas van mijn notaboek.

Voordien noteerde ik dit allemaal op papiertjes.  Dan moest ik er nog voor zorgen dat ik de papiertjes niet vergat mee te nemen naar mijn werk, ...  Op den duur schreef ik de ideeën niet meer op, maar dat zorgde er weer voor dat ik dingen 'vergat'.

Het boekje gaat overal met me mee.  In de auto, naast mijn bed, in de vergadering, als ik aan het telefoneren ben, ...  Persoonlijk krijg ik veel ideeën in de auto of in mijn bed, dus daar zorg ik er ook voor dat er een voorraad pennen is, zodat ik niet te ver moet zoeken voor iets op te schrijven.  Sommige personen krijgen ideeën op het toilet, dan zou ik het ook daar mee naartoe nemen.  In de picturetrail vind je een idee dat ik te straks heb gekregen voor een databank in access.

Waar je wel voor moet zorgen is dat wanneer je een idee krijgt of ergens aan denkt, je dit direct op moet schrijven.  Als je ook maar 5 minuten wacht, ben je het meestal vergeten, allee ik toch.

Toen ik een maand geleden er aan dacht om een notaboekje aan te schaffen, ging ik even surfen op het internet en kwam dan meestal uit bij een moleskine.  Hoewel het hele mooie notaboeken lijken, heb ik toch gekozen voor een goedkope variant.  Ik wou er in kunnen kribbelen, zonder dat ik het spijtig vond dat ik die mooie notaboek naar de knoppen bracht.  Dus kocht ik een goedkoop exemplaar van ongeveer 80 ct.  Nu schrijf ik, teken ik, doorstreep ik, ... of eventueel scheur ik een papier eruit zonder dat ik het zonde vind van de notaboek.
Het formaat moest zo zijn, zodat ik het gemakkelijk in mijn handtas kon steken.  Mijn eerste gedacht was een A5 maar dat is soms te groot voor bepaalde handtassen van mij.  Een A6 vond ik dan weer te klein, vermits ik nog al groot schrijf.  Dus koos ik voor een tussenmaatje.

Ik heb wat op het internet gesurfd om ideeën op te doen om dingen te noteren.  Ik heb zelf een systeem gezocht dat voor mij werkt.  De tekens staan op een post-it op de binnenkaft.  In de picturetrail zie je de post-it die vooraan in mijn boekje plakt.

Ook heb ik door wat knip en plakwerk ervoor gezorgd dat er een plaatsje is om kleine papiertjes, zoals rekeningen, visitekaartjes, ... die ik verzamel in te stoppen zodat ze niet uit het boekje kunnen vallen.  Hiervan zie je ook een voorbeeld van in de picturetrail.

Het tabje geeft aan tot waar ik heb ingegeven in mijn systeem.  Het tabje heb ik gemaakt door een klein post-it in 3 te knippen.

Wanneer ik dan terug op mijn werk ben, worden alle dingen die direct kunnen gebeuren, direct uitgevoerd of anders ingevoerd in outlook.

Gebruik jij een notaboek? En hoe gebruik je de jouwe?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten