vrijdag 22 november 2013

Waarom is privacy belangrijk (voor mij)?

Als leerkracht in het volwassenenonderwijs hoor ik in de klas veel reacties in de trand van "Facebook, daar doe ik niet aan mee, want dan weten ze alles van mij!" als we het hebben over sociale media.  Dit is trouwens ook iets wat ik regelmatig in mijn omgeving hoor.

Voor mij is het klaar, of je sociale media gebruikt of niet, ze weten eigenlijk toch al heel veel van je. Denk maar eens aan de klantenkaarten die je gebruikt.  Denk je echt dat deze enkel is om puntjes te sparen? Denk ook maar eens aan alle camera's die er hangen, met nummerplaatherkenning.
Het spijtige daaraan vind ik dat je soms erg weinig controle hebt, wat er met die gegevens gebeurt.

Online en op sociale media kan je een erg bewuste strategie aangaan voor het bewaren van je privacy.  Hierbij zit bij mij altijd in mijn achterhoofd dat alles wat ik op het internet plaats door iedereen mag gelezen/bekeken worden, want iedereen kan mijn statusupdates, foto's, tweets, ... kopiëren en doorspelen. Dus dat is mijn belangrijkste regel, Post enkel wat iedereen mag weten!

PS.  Dit is een opdracht voor de MOOC je mediawijs - dag 1

1 opmerking:

  1. Ik zie het meer als een schijncontrole die we hebben over onze gegevens. Het lastige is dat we nooit kunnen weten wat er in de toekomst met onze gegevens gedaan wordt. Het filmpje van de OV kaart en het artikel op De Correspondent laten zien dat de digitale sporen gecombineerd (kunnen) worden.

    BeantwoordenVerwijderen